Egen pool

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur man med fördel kan inviga huset med pool, idag tittar vi hur det är att bygga egen pool jämfört med att en firma med kunskap göra jobbet åt en.

pool i trädgård mindreJa visst vill många plaska på hemmaplan, slippa cykla till det kommunala badet och trängas med allsköns människor i det småsmutsiga vattnet. Då kanske det är bättre att på sin egen gård njuta av svalkan som bara perfekt tempererat vatten kan ge en varm sommardag i juli månad.

Att tänka på

I DN kan vi läsa om att allt fler familjer tänker just så, en egen pool är högt på önskelistan och det har formligen blivit en poolboom i landet, med trädäck och egengrävd grop. Hantverkare eller inte kan det dock bli ganska kostsamt så det gäller att ta tak för en smärre summa. Här nedan listar vi saker att tänka på vid fundering på just pool och om detta kan vara något för just dig och din familj:

  • Att köpa pool behöver inte längre vara en lyx, men kalaset kan fortfarande kosta en hel del. Det gäller att tänka efter vilken slags pool som familjen behöver och inte glömma att få klartecken från grannarna.
  • Dyraste poolen är den klassiska som är gjuten och har kaklad bassäng. För att få den färdigbyggd på tomten kan plånboken tömmas på en miljon eller mer. Mer överkomligt är det med poolduk i plast.
  • Stenig mark eller sluttande tomt gör en markpool dyrare och besvärligare att bygga. Då finns alternativet ovanmarkspool. Där finns allt från modeller för några tusenlappar som du hittar på stormarknader till mer avancerade varianter.
  • Var beredd på att de billiga sorterna kan ha brister. Stommarna kan vara sämre och renings­utrustningarna kan vara jätteklena vilket försvårar skötseln.
  • I dag är det få som väljer elvärme för att få behagligt badvatten.
  • Vattnet i poolen är detsamma hela tiden och det gäller att hålla bakterierna i schack. Kemikaliekostnaden för en säsong uppskattas till 1 200-1 400 kronor. Den som vill dra ned på klorförbrukningen rejält kan installera en uv-lampa i maskinrummet, uv-ljuset dödar bakterier.
  • Generellt sett kräver inte en markpool bygglov, men det finns några saker att tänka på. Poolen bör inte ligga närmare än 4,5 meter från granntomten. Glöm inte heller att informera grannarna och be gärna om skriftliga tillstånd.