Få fin gräsmatta i sommar

Att vi på sommaren spenderar mesta delen av vår tid utomhus är ingen nyhet, men det är inte så roligt när ens trädgård är alldeles gräslig – men det finns en hel del sätt att ordna upp detta på.

grönt gräs

Alla har vi nog hört talesättet om att gräset alltid är grönare på andra sidan, och visst stämmer det. Framförallt när man pratar om grannens gräsmatta, men det är enkelt att få sin egen gräsmatta att glänsa grönare och det är genom att köpa gräs på rulle som man sedan rullar ut – enkelt. Men om man är i USA finns en annan lösning för att få mattan fin, och det är genom att sprejmåla vilket mängder av småföretagare drar vinst av skriver bland annat Helsingborgs Dagblad.

Stor torka i USA

I Kalifornien, USA är det just nu extrem torka och det sliter på såväl vattenresurser som på delstatens grönska. Men amerikanarna är inte dem som är dem. De har helt enkelt hittat en annorlunda lösning för att hålla sina gräsmattor fräscha och fina, och det är genom att sprejmåla dem med grön färg – för att spara vatten. Till exempel skriver Sveriges Radios USA-korrespondent Agneta Furvik om hur företaget Turfmedix hjälper villaägarna med att dölja den extrema torkans spår med en sprejfärg som mer liknar en hårfärg än målarfärg. Enligt företagets ägare så innehåller färgen växtnäring och kapslar in grässtråna, så att färgen håller i Kaliforniens sol. Så det kan ju vara en lösning om man vill ha fin gräsmatta även här hemma i Sverige, men det finns nog dock få firmor som erbjuder tjänsten. Så om man vill vara på den säkra sidan finns faktiskt en hel del andra beprövade knep att använda sig av för att få mattan grönskande och vacker.

Bästa tipsen för fin gräsmatta

I Expressen tipsar trädgårdsexperten Bosse Rappne om hur man ska gå tillväga för att få en riktigt fin gräsmatta nu i sommartider. Bland annat är ett av hans råd att hålla mattan trimmad genom att klippa ofta. Men vad man ska hålla i minnet är att inte klippa alltför kort, då blir gräsets rotsystem nämligen ytligt och mattan blir ful och brun fortare. Därför är det bra att hålla gräset cirka fyra eller fem centimeter. Och ett gott råd är att låta det bortklippta gräset ligga kvar på mattan istället för att samla upp det – det lämnar nämligen kvar näringsämnen som gräsmattan behöver. Sedan ska man heller inte glömma att vattna gräsmattan regelbundet!