Flyttat till hus? Ta då hand om din trädgård

Har du nyligen köpt ett hus eller ett radhus? Då måste det betyda att du äntligen har den där trädgården du så länge har drömt om. Självklart kliar det i dina fingrar att påbörja arbetet med allt som har med träd och buskar att göra, och du har säkert en klar bild i huvudet av hur din trädgård kommer att vara när du väl är klar. Det är ju fantastiskt att du är så pass engagerad, men det kan vara bra att ta några steg tillbaka och andas lite innan du börjar. Det kan nämligen vara bra att planera sin trädgård innan, annars kan det bli både dyrt och jobbigt. I en artikel från Sydsvenskan har det skrivits om att just planera trädgården. Så här inleds den:

Att planera en trädgård är ingenting som låter sig göras i en handvändning. Eller ens under en kafferast, även om många nyblivna husägare tycks tro det. I de allra flesta fall är det ett både tidskrävande och – inte minst – kostsamt projekt.

Planera trädgården

Men vad innebär egentligen att planera trädgården? För vissa kanske det låter konstigt, och man tycker att det snarare bara är att odla vad man vill ska växa och sedan vänta in det fantastiska resultatet. Tyvärr är det det inte så enkelt. Måna blir extremt förvånade när de upptäcker att trädgårdsarbetet, och vissa måste stanna av då ekonomin inte räcker till. En trädgårdsdesigner säger i artikeln vilken det skrevs om ovan att det kan läggas 200 00 kronor på en ny trädgård. Och siffran stiger om man även vill ha murar, belysning och så vidare. Bara att lägga in en färdig gräsmatta kan kosta runt tjugofem, trettio kronor i kvadraten. Och så ska man ha en altan, några buskar och gärna ett fruktträd. Det är självklart att kostnaden stiger om man bara räknar på det. Hur ska man då göra för att priset inte ska ruinera en nyinflyttad familj? Och vad är det som egentligen behövs till trädgården? Här kommer några små tips:

  • Börja med att fråga dig: vilken trädgårdstyp är jag? Vill du vara ute och sköta om trädgården ofta? Eller vill du bara ta hand om den ibland? Det är utifrån dig och eventuella familjemedlemmar som du ska se till när du planerar din trädgård. Den sköts nämligen inte av sig själv, och olika blommor och buskar behöver olika mycket vård.
  • Läs på om olika blommor och buskar vilka du ska använda. Det bästa för en lyckad trädgård är kunskap, och genom att använda din kunskap kan du också upptäcka att det finns fördelar i detta. När du till exempel kommer till en trädgårdsbutik kan du själv navigera dig fram till vad som behövs i din trädgård.
  • Gör upp en budget. Bestäm dig för att si och så mycket vill jag spendera på min trädgård varje år, och utgå från den när du planerar. Det gäller att vara medveten om att din ekonomi kommer att påverkas året om i och med att du tar hand om ekonomin. Och de val du gör i början är avgörande.