Renovera bostaden själv

Nu när ROT-avdragen ska sänkas kommer det bli dyrare att anlita en hantverkare vid renovering och det råder även en brist på hantverkare eftersom många vill renovera innan avdragssänkningen. Därför kan det vara hög tid att ta renoveringen i egna händer.

4067276-smiling-mason-studio-shot I Dagens Nyheter kan man läsa om en kvinna som förberedde sin renovering långt i förväg och kontaktade företaget som skulle renovera hennes villa redan ett år innan renoveringen nu i höst. I och med att hon gjorde det i så god tid slapp hon den rusch som nu är ett faktum efter att regeringen valt att sänka ROT-avdraget i årsskiftet.

Renovera på egen hand

Det är dock inte alla som haft den framförhållningen som kvinnan i artikeln och den som vill få tag på hantverkare till renovering nu, lär få svårt att hitta en. Därför kan det vara en idé att renovera på egen hand. Det blir ju dessutom mycket billigare. Men ska man ta sig an en renovering helt på egen hand gäller det att ha en del kunskap och det kan även vara bra att tänka till både en och två gånger innan man sätter igång renoveringen. I den här artikeln kan man läsa om hantverkarnas bästa tips för hemmasnickaren. Några bra tips är:

  • Att ta fram en plan för att se vad som skulle kunna hända i renoveringen och vilka risker som finns.
  • Att ha rätt verktyg och utrustning, och även rätt kläder som exempelvis skyddande arbetsskor.
  • Att ta den tid det behöver och inte ha bråttom. Tar man enkla vägar finns en ökad risk för skador.
  • Att ta ledigt från renoveringen och lägga lite tid på familjen och privatlivet.

Se till att ha tillstånd

Är det en lägenhet man ska renovera måste man även checka av innan vad som faktiskt är tillåtet att göra. Exempelvis kan det vara känsligt att ta bort golv för att få fram de gamla trägolven i en lägenhet. Detta är väldigt fint men kan leda till att grannarna får en helt annan ljudnivå eftersom de gamla golven inte är ljuddämpande. Man måste även be bostadsrättsföreningen om lov för att dra om ledningssystemen om man exempelvis ska renovera köket, skriver Expressen.