Renovera innan flytten och öka värdet

Den som väljer att investera i sin lägenhet och rusta upp den innan försäljning kan få en rejäl ökning i värde. Det finns en rad olika tips och tricks för att maxa värdeökningen vid flytt.

Den som ska flytta och anlitar en flyttfirma i Uppsala kan skatta sig lycklig. Men det finns ofta en hel del att tänka på innan flytten, som att se till att renovera den gamla lägenheten. Här finns många sköna slantar att spara. Så vad bör man tänka på när man renoverar en fastighet man lämnar? Du behöver inte ta hänsyn till din egen smak utan mer tänka i generella gångbara termer. Ofta kan mäklaren ge dig råd om vad som bör åtgärdas för att höja fastighetens värde. En nyrenoverad lägenhet kostar 10 procent mer än en genomsnittlig lägenhet, och en fungerande eldstad höjer värdet med 8 procent och en balkong med sju procent. Värdet du kan uppbringa står alltså i förhållande till lägenhetens grundvärde och hur dyra reparationer och uppgraderingar du är villig att göra.

Renoveringstips som lönar sig:

  • Badrummet. Ett fräscht badrum som nyligen blivit fixat är en bra investering för att öka värdet på bostadsrätten. Se över toalettstol, handfat, badkar och dusch. Är de funktionella? Är de snygga? Hur är vattenlösningarna? Finns det antydan till fuktskador? I badrum och andra våtutrymmen är det viktigt att renoveringar och installationer överses och sköts av fackmän. Inget för hemmasnickraren alltså.
  • Ommålning. Man behöver inte vara Martin Timell för att få upp några lager ny färg på väggarna. Det klarar de flesta av på egen hand och resultatet blir ofta bra. Helhetsintrycket blir betydligt ljusare och fräschare.
  • Köksrenovering. Ett uppdaterat kök med bra ventilation och praktiska lösningar ligger högst upp på mångas önskelista, och kan således öka bostadens värde en hel del. Hur är lamineringen? Fukten? Köksfläkten? Här finns mycket att se över.
  • Balkong. Svenskarna älskar sina balkonger och är villiga att lägga pengar på dem. Att bygga till en balkong kostar ca 100 000 kr, och är alltså prisvärt först om du har en lägenhet som ligger i tvåmiljonersklassen.

Det finns fler saker man kan göra för att få lägenheten man lämnar att framstå som så lockande som möjligt. Det säger Martin Wadenkrantz som är inredare och äger ett företag som håller på med homestaging. Han hjälper kunder att förbereda sina lägenheter för försäljning för att de ska bli så tilltalande för köparen som det bara är möjligt. Han rekommenderar att rensa lägenheten innan visning för att ge ett luftigt och rymligt intryck, eftersom övermöblerade rum är ett vanligt problem vid lägenhetsuppvisningar. Om lägenheten är sparsamt möblerad sätter det rummen och ljuset i fokus, vilket gör att objektet känns större och mer tilltalande. Det gör spekulanten mer övertygad, säger Wadenkrantz. Han föreslår också säljaren att påbörja projektet i tid: flytta de stora skrymmande möblerna till tippen eller sälj saker på auktion. Genom att frigöra yta har du snart rott projektet i hamn. Ljussättningen är bland det allra viktigaste att tänka på, även vid dagsljus. Och varför inte placera ut en skål med hemlagade bullar? Ett klassiskt trick i försäljarbranschen.