Så renoverar du miljövänligt

Det finns många som tar tillfället i akt att genomföra en renovering under sommarhalvåret tack vare vädret och ska man göra detta bör man inte glömma bort att tänka på miljön – det går nämligen att renovera miljövänligt hemma.

5214643-big-bag -small

Ska man renovera sitt hem, såsom köket, är sommaren en ypperlig tidpunkt att göra detta på. Och det bästa av allt är att det går att genomföra sin renovering på ett miljövänligt sätt. Det är något som man på företaget Big Bag förespråkar, och på sin hemsida http://bigbag.se/ skriver man såhär:

”BIG BAG erbjuder enkla och miljösmarta avfallslösningar vid små och stora projekt. […] Idag hämtas storsäckar med BIG BAG från hundratals projekt varje dag. Tack vare att så många väljer att låta sina byggsopor samåka med BIG BAG, minimeras transporten på väg till någon av BIG BAG’s fyra avfallsanläggningar.”

Men det är inte allt som företaget erbjuder. Man kan även hyra större containrar att lasta sitt byggavfall i, och vid en större renovering blir det mer sådant än vad man kanske tror. Därför är det bra att tänka miljövänligt genom hela renoveringen. Är det just ett kök man renoverar ska man till exempel inte bara tänka på sitt avfall utan även vilka produkter man väljer att byta ut det gamla till. Något som bland annat Vi i villa tipsar om är att välja produkterna både efter utseende och efter hur miljövänliga de är och att man heller inte ska glömma att återbruka. Det är även något som Testfakta tipsar om. Där har man samlat en hel lista med saker som man ska tänka på när man väljer de nya materialen i kök och hem – från golv till tak och vägg.

Att tänka på vid produktval

Något som hemmafixaren och författaren Katarina Johansson delar med sig av i sin bok ”Rumsrent” är just hur man renoverar miljövänligt. Där har hon bland annat toipsat om att man ska tänka på:

  • Köpa svensktillverkat för att undvika bly och lång transport.
  • Kontrollera så asbest inte finns i badrum byggda före 1982 innan du river.
  • Aldrig renovera med härplasten epoxi, den kan orsaka kontaktallergi.
  • Undvik lim genom att använda svanenmärkta linoleumplattor som du klickar i varandra och inte limmar fast i golvet.
  • Använd naturmaterial såsom lera, hampa, lin och ull som isolering.
  • Trägolv framför plastgolv, bättre och längre livslängd.
  • Välj kemiska produkter med så låg VOC-halt som möjligt.

18792587-couple-holding-coffee-mugs-while-looking-at-each-other-in-unrenovated-house