Säkerhetsdörr – bästa åtgärden mot inbrott

I nyhetsflödet står ständigt om hur inbrotten runt om i landet ökar, så hur ska man göra för att skydda sig från att bli drabbad? Det bästa sättet är att installera larm och byta till en redig säkerhetsdörr – men visst finns det mer åtgärder än såsom man kan ta till.

Hos Prodoor på adressen http://www.prodoor.se/ kan du köpa säkerhetsdörrar till såväl lägenhet och loftgång som till villa, och det kan vara en smart grej att göra. Visste du att det tar tjuven mellan 15 och 20 sekunder att bryta upp en vanlig dörr? En säkerhetsdörr tar däremot omkring 20 minuter att få upp, och det är tid som ofta hjälper grannar att ana oråd eller rent av får tjuven att ge upp då denne vill att inbrottet ska gå så snabbt och smärtfritt som möjligt eftersom det minskar risken att åka fast. I en intervju med Sveriges Radio berättar Torbjörn Ferndahl som är vd för säkerhetsbolagens branschorganisation om vilka fler åtgärder än bara säkerhetsdörr som man kan ta till. Vad han tipsar om är att skydda sig både inbrottslarm och med brandlarm hemma, för att vara på den säkra sidan i fall olyckan skulle vara framme.

Inbrottstjuvens bästa skydd mot inbrott är säkerhetsdörren

Det är inte bara säkerhetsbranschen som uppmanar att köpa säkerhetsdörr, det gör även den före detta tjuven Anders. Till Aftonbladet säger han att just dörren är en avskräckande faktor som tjuvarna tar i beräkning, för är det någon som har koll på hur lång tid en sådan tar att dyrka upp så är det såklart en tjuv. Likaså tipsar han om att man ska se till så dörren har både nyckelkåpa och polislås, det gör det ännu svårare att ta sig in sen ska man heller inte glömma att undvika att förvara nycklar och värdesaker synligt, dra ned persienner så de inte syns utifrån – det lockar till stölder.

Allt vanligare med säkerhetsdörr i lägenhet

Där vi vanligen ser säkerhetsdörrar är i lägenheter. Idag säljs dessa nämligen för en högre prislapp än de lägenheterna utan gör. Men likaså i hyresrätter börjar dörrarna bli mer vanliga. Och ska värden installera sådana ska man vara bredd på att detta kan ge en högre hyra, vilket alla kanske inte är medvetna om. Men som tur är blir det inte en så stor hyreshöjning vanligtvis, enligt Göteborgs Posten så rör det sig om en hyreshöjning på cirka 80 kronor i månaden, och det kan man nog unna sig för att skydda hemmet från inbrottstjuvarna.