Vikten av bygglov

Planerar du en renovering eller tillbyggnad av ditt hem? Då ska du vara medveten om att du kan komma att behöva ha bygglov för dina planer – annars kan det stå dig dyrt i slutänden om du bygger olovligt.

hus av tändstickorAtt bygga om eller bygga till kräver en hel del planering, och i denna planeringsfas är det även viktigt att du inte glömmer att skicka in alla tillstånd och annat till kommunen för att få godkännande innan du sätter igång att bygga. Börjar du bygga utan att ha bygglov är risken stor att du får riva ditt bygge och dessutom åka på böter om din tillbyggnad överskrider för många punkter i byggnämndens protokoll, och det vill man ju inte råka utför. Ett exempel på detta kommer till exempel från Finland där en man hotas att böta hela 60 000 euro, vilket är omkring en halv miljon svenska kronor, för sitt olovliga bygge om det inte rivs. Men just det exemplet hör dock till ovanligheterna då till och med den finska byggnämnden finner den mannens resonemang kring sitt bygge mycket märkligt vilket man skriver om i en artikel i svenska YLE. Och har du inte koll på vilka byggregler som gäller vad eller när, är ett smart tips att kika in på Boverkets hemsida där det finns bra och matnyttig information för att reda ut alla frågetecken som kan dyka upp när det kommer till just detta. Bland annat ska man till exempel göra en anmälan om ditt bygge även om just ett bygglov kanske inte är ett måste, och det är den typen av saker som finns listade där.

Annat att tänka på

bygga hus arbetsplatsSka du till exempel köpa fönster med fönsterbräda och persienner kan det vara en bra idé att veta vilket material som du är ute efter eftersom att fönster har en livslängd på närmare 40 år – och då är det bra att säkerställa att de fönster du väljer faktiskt passar till huset i såväl form och utförande som i stil och material. Likaså bör du tänka till en extra gång om du ska utföra bygget själv eller anlita en professionell yrkesperson att utföra arbetet. Ofta blir det till exempel dyrare i slutänden när det är en själv som gör arbetet om man inte är van, och det kan alltid vara bättre att betala en extra slant och samtidigt veta att jobbet blir utfört av någon som vet vad de håller på med. Dock kan det vara bra att lägga på minnet att reglerna om ROT-avdrag kommer att ändras från och med årsskiftet 2015/2016, vilket finns att läsa om i Socialdemokraternas pressrum där man bland annat förklarar hur man vid årsskiftet sänker avdraget. Från och med 2016 innebär detta att det inte längre är upp till 50 procent av arbetets kostnad som får dras av utan endast 30 procent av kostnaderna, så en ombyggnation blir alltså 20 procent dyrare. Så om du går i byggplaner redan nu och vill anlita en hantverkare kan det vara bra att göra detta innan december för att få det lite billigare!