Vikten av rätt arbetskonstruktioner

Statistiken visar att byggarbetsplatser är bland de mest riskfyllda vad gäller säkerheten. Även om det främst talas om arbetsplatser är det av stor vikt att nämna hemmabyggen i sammanhanget. Att ta till säkerhetsåtgärder inför ett projekt som involverar risker är A och O. I den här artikeln diskuteras just detta på ett djupare plan.

Nya tekniker har dock tagits fram inom tillverkning av skyddsställningar och stegar i branschen. Syftet är att skapa mer stabila och säkra installationer som håller i ur och skur. Ett tips är att ta en närmare titt på Trappverket.se som just anammat en av de nya teknikerna. Företaget väljer nämligen att använda aluminium före stål i sina ställningar och stegar. Metallens egenskaper är gynnsamma när det handlar om den här typen av konstruktioner. Aluminium är både starkt och lätt på samma gång samt rostar inte. Det innebär med andra ord att säkerheten på byggarbetsplatsen får en trappa stark som stål, men med aluminiummetallens fördelar.

Risker vid dåligt väder

Även om ställningar och trappor riggats upp i enlighet med branschregler för säkerhet finns det alltid en risk vid dåliga väderförhållanden. Ett exempel är den rasolycka: som utspelade sig på Avenyn i Göteborg en kall februaridag 2018. En hög byggställning med måtten 30 meter i bredd och sex våningar hög rasade samman och blockerade trafiken. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt denna gång, men det är ett bevis på att risken alltid finns där. Just den dagen var det stark vind i Göteborg, vilket fick ställningen att “tappa fotfästet”. I sviterna efter raset skulle företaget bakom ställningen visa sig ha brister i sina säkerhetsrutiner.

Aluminium som material

Företag som Trappverket som tillverkar konstruktioner i aluminium har en unik möjlighet att anpassa produkter efter kunders önskemål. Det är nämligen många fördelar med metallen som gör det möjligt att skräddarsy arbetsställningar, ramper, trappor och övergångar. De främsta fördelarna med aluminium:

  • En lätt metall, vilket gör konstruktionen lättar att hantera
  • Korrosionsbeständig metall som gör att till exempel arbetstrappor inte rostar
  • Robust och slittålig, vilket ger en lång livslängd

Oavsett om det gäller säkerhetsåtgärder för arbetsplatsen eller förberedelse inför ett hemmabygge är aluminium att föredra i ställningar, ramper och trappor.

Byggbranschen är riskfylld

Statistiken visar att just bygg- och industrin är en av de farligaste branscherna i Sverige. Siffrorna talar sitt med cirka 6 000 arbetsplatsolyckor om året. Av dessa är en tredjedel så pass allvarliga att arbetare blir sjukskrivna under en längre tid. Tragiska siffror visar att så många som nio byggarbetare miste livet i olyckor på jobbet 2017.

Det krävs ännu hårdare tag i branschen när det gäller att säkra de anställdas vardag på byggena. Åtminstone när det handlar om att välja rätt typ av arbetskonstruktioner. Även skyddsutrustning spelar en viktig roll vad gäller arbetares säkerhet och trygghet. Det är dock ett inslag den enskilde byggarbetaren har möjlighet att påverka. Just valet mellan stål eller aluminium i byggställningarna är upp till arbetsgivaren. Det är dock positivt att svenska tillverkare tar nya initiativ till att göra branschen mer säker redan i fabriken.